Skip to content

CU27-11-2015 | 17:19
Al jaren pleit de ChristenUnie voor kinderbijslag voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, net als in de rest van Nederland. Gisteren stemde de Tweede Kamer in met een wet die dat per 1 januari 2016 eindelijk regelt. “De ChristenUnie heeft het altijd onrechtvaardig gevonden dat kinderen in de Cariben geen aanspraak konden maken op de sociale voorzieningen die voor ons zo normaal zijn. Die onrechtvaardigheid wordt nu hersteld,” aldus ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber.
26-11-2015 | 14:16
Op woensdag 2 december organiseert ECPM in samenwerking met Europarlementariër Peter van Dalen (CU) in Brussel een conferentie met als hoofdspreker Joris Luyendijk, winnaar van de NS publieksprijs.
26-11-2015 | 12:41
De hoogste bestuursrechter in Nederland heeft vandaag bepaald dat geëist mag worden dat uitgeprocedeerde asielzoekers meewerken aan hun vertrek uit Nederland, in ruil voor ‘bed, bad en brood’. Volgens Kamerlid Joël Voordewind biedt deze uitspraak geen oplossing voor uitgeprocedeerden die niet terug kunnen. Begeleiding bij vrijwillige terugkeer is noodzakelijk.
21-11-2015 | 22:28
Fractievoorzitter Gert-Jan Segers:
19-11-2015 | 12:20
“Vrijdagavond hebben jullie het leven van een buitengewoon wezen gestolen, de liefde van mijn leven, de moeder van mijn zoon, maar jullie krijgen mijn haat niet.”“Ik heb haar vanochtend gezien. Eindelijk, na nachten en dagen wachten. Ze was nog net zo mooi als toen ze vrijdagavond de deur uitging, net zo mooi als toen ik totaal verliefd op haar werd, meer dan twaalf jaar geleden. En natuurlijk word ik verscheurd door verdriet, dat overwinninkje gun ik jullie, maar dat zal van korte duur zijn.”“We zijn met zijn tweeën, mijn zoon en ik, maar we zijn sterker dan alle legers van de wereld. Hij is nu 17 maanden (..) en de rest van zijn leven zal dit mannetje jullie dwarszitten door gelukkig en vrij te zijn. Want nee, ook zijn haat zullen jullie niet krijgen.”

14-11-2015 | 22:44
Na meer dan veertien jaar lid geweest te zijn van de Tweede Kamer maakt ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob vandaag zijn vertrek bekend. Slob verlaat de Kamer per 1 december aanstaande.
13-11-2015 | 17:06
Fractievoorzitter Gert-Jan Segers: ,,Het nieuwe voorstel van het Belastingplan door het kabinet is voor de ChristenUnie een onbegaanbare weg. Dit pakket ligt verder af van de idealen die wij als ChristenUnie steeds hebben ingebracht, te weten een forse verbetering van de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten en het verkleinen van de onrechtvaardige kloof tussen eenverdieners en tweeverdieners. Juist deze mensen zouden bij een lastenverlichting van 5 miljard moeten kunnen meedelen. Dat dit niet kan is ongehoord. Op het punt van vergroening toont het kabinet iets meer ambitie. Maar dit is onvoldoende in het licht van het gehele belastingpakket.
13-11-2015 | 14:32
De levensverwachting van mensen met het Downsyndroom is sterk verbeterd. Er zijn steeds meer ouderen met het syndroom van Down. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar dan moet er ook aandacht zijn voor de specifieke zorgvraag van deze groep. Voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met het syndroom van Down is het van groot belang dat er een multidisciplinaire richtlijn komt. Er wordt al jaren over gesproken, maar tot nu toe is het niet gelukt. Met een motie van de ChristenUnie en SGP is deze multidisciplinaire richtlijn een stap dichterbij gekomen.
13-11-2015 | 12:42
ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber zal in aanloop naar de mondiale klimaattop in Parijs een etappe van het parcours Groningen–Parijs meelopen. Vanuit de hele wereld trekken mensen lopend naar de Franse hoofdstad om het belang van goede internationale afspraken over duurzaamheid, milieu en klimaat te onderstrepen. Ook vanuit Nederland doet een grote groep mensen aan deze Klimaatloop.
10-11-2015 | 19:49
Met een unaniem besluit van de fractie werd vandaag de voorzittershamer doorgegeven aan Gert-Jan Segers. Oud-fractievoorzitter Arie Slob gaf bij deze speciale gelegenheid de twee fractiebijbels van de RPF en GPV mee. De vertrekkend partijleider gaf hem mee dicht bij de Bron te blijven en zichzelf te blijven.
9-11-2015 | 15:32
Zaterdag 31 oktober was er een prachtige Open Dag van de ChristenUnie in Den Haag. Bekijk hier de foto’s en een mooie terugblikvideo.
9-11-2015 | 11:52
Europarlementariër Peter van Dalen heeft samen met zijn collega’s Arne Gericke (Duitsland) en Marek Jurek (Polen) een bezoek gebracht aan Pakistan. Daar hebben ze gesproken met Pakistaanse ministers over de blasfemie wetgeving en hebben ze een ontmoeting gehad met de man en dochters van Asia Bibi.
5-11-2015 | 08:23
De ChristenUnie wil dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) meer bevoegdheden krijgt om malafide praktijken van incassobureaus te onderzoeken en bestraffen. Ook moeten de eisen waaraan incassobureaus moeten voldoen omhoog. Dat zegt Tweede Kamerlid Carola Schouten in reactie op het bericht van de ACM dat consumenten regelmatig gedupeerd worden door incassobureaus, die hen confronteren met onterechte kosten en hen op ontoelaatbare wijze onder druk zetten om te betalen. Schouten werkt samen met PvdA-collega Yücel aan een initiatiefwet die dat regelt.
4-11-2015 | 15:51
De Nederlandse burger moet meer te zeggen krijgen over de keuzes die de eigen zorgverzekeraar maakt. Dat vinden Kamerleden Lea Bouwmeester (PvdA) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie). De Kamerleden willen dat de onafhankelijke rol van ledenraden stevig in de wet wordt vastgelegd en dat er geld komt om deze ledenraden meer in positie te brengen. Volgens Bouwmeester en Dik-Faber moeten verzekerden invloed hebben op de kwaliteit van de zorg, de dienstverlening en de financiële beslissingen, zoals de besteding van de winst.
28-10-2015 | 21:48
Nederland moet van Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, eisen dat hij het geweld in Israël van de afgelopen tijd veroordeelt en anders korten op de niet-primaire hulpgelden voor de Palestijnse gebieden. Dat vindt Joël Voordewind, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie. “Het verheerlijken en belonen van geweld tegen Israëlische burgers moet stoppen. Abbas hebben we daar echter nog niet over gehoord.”
28-10-2015 | 21:26
De ChristenUnie vraagt woensdag bij de behandeling van de onderwijsbegroting aandacht voor het behoud van banen in het onderwijs. Arie Slob: “We zien dat de leerlingaantallen de komende jaren zullen dalen. Maar dat moet niet betekenen dat de budgetten van scholen ook worden gekort. Scholen hebben grote uitdagingen voor de boeg, zoals passend onderwijs, bevolkingskrimp en onderwijs aan kinderen van vluchtelingen.”
28-10-2015 | 14:26
Waar de Open Dag van de ChristenUnie in de Tweede Kamer ieder jaar sowieso al een bijzonder hoogtepunt is, maken de bezoekers van de Open Dag in 2015 deze editie extra speciaal. Onder meer bewoners en begeleiders van stichting Sprank bezoeken de Open Dag. De bewoners van stichting Sprank hebben een verstandelijke handicap. Samen met Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber maken zij tijdens de Open Dag een statement over de inclusieve samenleving: ieder leven is waardevol, ieder mens mag er zijn.
26-10-2015 | 15:29
Met tranen in haar ogen vertelt de gevluchte Khokhee haar verhaal. Bijna een jaar geleden vluchtte zij met haar acht kinderen en schoonouders uit het Sinjar gebergte in Irak. Net als zovelen vluchtte zij voor het meedogenloze geweld van ISIS.
26-10-2015 | 15:28
‘Laat ons niet in de steek,’ zegt vader Daniël als hij afscheid van mij neemt. De woorden blijven nog een tijd in mijn gedachten doorklinken. Hij is de priester van een kerk in een stad in Noord-Irak – ook wel Kurdistan genoemd – waar ik op bezoek ben om de vluchtelingensituatie met eigen ogen te zien.
22-10-2015 | 19:33
ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, momenteel zelf in Noord-Irak, vindt dat Nederland de Koerden daar militair moet versterken. Voordewind bezocht vandaag de Nederlandse trainingsmissie van Peshmerga-strijders. “Zij zijn blij met de training, maar kunnen niets uitrichten zonder adequate bewapening. Sommigen hebben nog niet eens een eigen wapen, laat staan genoeg munitie en voldoende zware wapens om bijvoorbeeld de gepantserde bomauto’s van IS te stoppen.” Volgens Voordewind kan Nederland bijvoorbeeld een rol spelen bij het transport van wapens die beschikbaar zijn in onder meer Kroatië.
20-10-2015 | 10:46
Nepparlement. Het is het nieuwe stopwoordje van Geert Wilders. En als de senaatsvoorzitter de microfoon na dat woord uitdraait, terwijl de Tweede Kamervoorzitter de microfoon open had laten staan, is dat weer een dingetje voor Kamerleden en journalisten.
19-10-2015 | 17:13
De ChristenUnie maakt zich ernstig zorgen over de humanitaire situatie van vluchtelingen in onder meer Servië. Terwijl aan de ene kant onder meer EU-lidstaat Griekenland en Macedonië vluchtelingen massaal doorsturen, sluiten Hongarije (met een metershoog hek) en Slovenië de grenzen. Vluchtelingen dreigen daardoor vast te lopen in Servië. Met de winter op komst, dreigt een humanitaire crisis, waarschuwde ook al de UNHCR. Joël Voordewind, die zelf twee weken geleden een bezoek bracht aan de grenzen van Macedonië en Servië, heeft Kamervragen gesteld aan minister Ploumen en staatssecretaris Dijkhoff.
16-10-2015 | 15:27
Joël Voordewind (Tweede Kamerlid ChristenUnie) heeft deze week een bezoek gebracht aan vluchtelingen op de ‘Balkanroute’. Deze vluchtelingen reizen Europa binnen via Turkije en Griekenland. Het aantal vluchtelingen dat de grenzen van Macedonië en Servië oversteekt liep de afgelopen weken op tot naar schatting 6000 mensen per dag. De komende weken wordt een verdere toename verwacht.
16-10-2015 | 15:26
De overheid, het bedrijfsleven en de samenleving moeten samen de tanden zetten in voedselverspilling. Daarom begon ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber op de Dag van de Duurzaamheid de actie ‘WhatsAppen tegen voedselverspilling’. Een week lang stuurden mensen uit het hele land ideeën over en foto’s van voedselverspilling per WhatsApp naar het Tweede Kamerlid. Daar zaten bijzondere berichten tussen. Een studente appte: “Zet de groenteafdeling van de supermarkt in de mist, want mist beschermt groente en fruit tegen uitdroging!” Ze stuurde een foto mee van een plek waar dat al op die manier gebeurt (zie hierboven).
16-10-2015 | 12:19
Wekelijks ontvangen we in Nederland honderden tot soms duizenden vluchtelingen uit met name Syrië die een veilig heenkomen zoeken vanwege oorlogsgeweld in hun thuisland. Het stelt de samenleving voor grote uitdagingen, waar geen gemakkelijke oplossingen voor bestaan.
14-10-2015 | 18:24
Vandaag maakte de Kiesraad bekend dat er definitief een referendum wordt gehouden over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Door het verdrag wordt handel drijven met Oekraïne gemakkelijker, al vrezen tegenstanders dat het verdrag een opmaat is voor het EU-lidmaatschap. ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers: “Wat de ChristenUnie betreft is het associatieverdrag een vorm van goede samenwerking, maar kan er geen sprake zijn van toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie.”
14-10-2015 | 15:56
In de afgelopen weken is vaak de vraag gesteld wat nu het eerlijke verhaal over de vluchtelingenproblematiek is. Wat de ChristenUnie betreft bestaat dat verhaal uit twee onderdelen. 1. Er zijn geen eenvoudige oplossingen voor dit mega vraagstuk. Wantrouw iedereen die pretendeert die te hebben; 2. We gaan er allemaal iets van merken en het gaat ons meerjarig wat kosten.
13-10-2015 | 15:53
Na de presentatie van het onderzoek over de toedracht van de ramp met de MH17 reageerde ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob: “Voor nabestaanden van de mensen die zijn omgekomen is dit een ongelooflijk zware dag. Voor hen is het belangrijk dat er meer duidelijkheid is over wat er met hun geliefden is gebeurd en daarnaast dat er recht gedaan kan worden.”
9-10-2015 | 17:14
Tweede Kamerleden Arie Slob en Joël Voordewind gingen vandaag in gesprek met inwoners van het Drentse dorp Oranje, waar eerder deze week onrust ontstond over het opvangen van nog eens 700 vluchtelingen. De Kamerleden bezochten ook de opvanglocatie zelf en hadden een gesprek met het college van burgemeester en wethouders van gemeente Midden-Drenthe, waar Oranje onderdeel van is.
8-10-2015 | 20:56
Carla Dik-Faber (ChristenUnie) wil een week lang ‘appen tegen voedselverspilling’. Het ChristenUnie-Kamerlid roept iedereen op om foto’s en berichten te sturen van plekken waar voedsel wordt verspild en ideeën om die voedselverspilling tegen te gaan. Vanaf de Dag van de Duurzaamheid tot en met Wereldvoedseldag (9 tot 16 oktober) heeft de ChristenUnie hier een apart 06-nummer voor geopend: (06) 5240 1791.
8-10-2015 | 20:54
Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) wil dat staatssecretaris Dijkhoff alsnog zorgt voor duidelijkheid over het aantal gevallen van geweld, bedreiging, intimidatie en discriminatie van minderheidsgroeperingen in asielzoekerscentra en de maatregelen die daarop worden genomen.
8-10-2015 | 14:39
De 140 inwoners van het Drentse dorpje Oranje zagen deze week hoe er opnieuw een grote groep vluchtelingen aankwam. Het dorp vangt tot op dat moment 700 vluchtelingen op en dat gaat volgens de bewoners goed. Een vrijwilligersbusje rijdt zo nu en dan groepjes vluchtelingen naar andere plekken, waar meer te doen is. Maar per direct 700 vluchtelingen erbij, zonder overleg, dat is volgens de inwoners teveel en daar hebben wij begrip voor. Het kabinet verspeelt in korte tijd het broodnodige draagvlak voor opvang. Het laat zien voor welke vragen het vluchtelingenvraagstuk ons plaatst. Kunnen we dit wel aan? Betekent de komst van zoveel moslims niet het einde van onze joods-christelijke beschaving? Moeten we altijd maar barmhartig blijven?
8-10-2015 | 12:33
Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) wil dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat registreren hoe vaak christelijke bewoners van asielzoekerscentra te maken krijgen met intimidatie, discriminatie en bedreiging. Het Kamerlid vraagt staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) wat hij gaat doen om zulke situaties te voorkomen.
8-10-2015 | 12:32
In de zoektocht naar voldoende opvangplaatsen voor vluchtelingen komt de ChristenUnie met een creatief idee: maak het mogelijk om particulieren vluchtelingen te laten opvangen. In Duitsland vindt deze opvangmogelijkheid al plaats.
8-10-2015 | 12:32
‘Wat zijn we bereid te doen? Dat is de vraag die vandaag voor ligt. Het vluchtelingenvraagstuk dat al jaren omvangrijk is, is namelijk zeer dichtbij gekomen. Hoewel het in verhouding tot het totale aantal vluchtelingen in de wereld nog steeds een beperkte groep is, komen er steeds meer vluchtelingen richting Europa.’
8-10-2015 | 11:48
De ChristenUnie wil actie van het kabinet en gemeenten naar aanleiding van de brandbrief van diverse organisaties over het feit dat jonge ouders te weinig toegerust worden tot het ouderschap en de impact die dat op hun relatie heeft.
7-10-2015 | 14:58
Vrijdag 18 september legde de TPC Duurzaamheid een werkbezoek af bij Prêt-à-Loger in Delft. Prêt-à-Loger is een concept dat ontwikkeld is door studenten aan de TU Delft en beoogt 1,4 miljoen rijtjeshuizen te verduurzamen. Rijtjeshuizen die net rond de jaren ’60 zijn gebouwd worden verduurzaamd door een extra ‘schil’ om de huizen te bouwen. De huizen worden door deze extra schil energieneutraal. Bijkomend voordeel is dat er extra ruimte wordt toegevoegd aan de zuidzijde van het huis.
7-10-2015 | 11:43
Voedsel is Gods eerste geschenk aan mensen. In Nederland veroorloven we ons een derde ervan te verspillen. Dat moeten we samen anders gaan doen, vindt Carla Dik-Faber.
6-10-2015 | 16:50
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met een bij de financiële beschouwingen door ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten ingediende motie om de gaswinning in Groningen in 2016 substantieel te verlagen.
1-10-2015 | 17:47
De ChristenUnie pleit na de gebrekkige informatievoorziening van het ministerie van Veiligheid en Justitie over Volkert van der G. opnieuw voor het in ere herstellen van het ministerie van Justitie en het onderbrengen van Veiligheid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers was in het debat kritisch over de gebeurtenissen. Lees hier de complete spreektekst van Gert-Jan Segers tijdens het debat over de informatievoorziening aan de Tweede Kamer rond Volkert van der G.
29-09-2015 | 14:20
Terwijl de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) in Nederland alleen uitgevoerd mag worden door de acht universitaire medische centra bij vrouwen met een verhoogd risico, blijkt nu dat iedereen de test ook eenvoudig via internet kan krijgen. Met deze bloedtest kunnen vrouwen laten onderzoeken of zij zwanger zijn van een kindje met het syndroom van Down. Voorlichting en begeleiding bij de implicaties van de test ontbreken via de internetverkoop. De ChristenUnie wil daarom dat hiermee wordt gestopt.
29-09-2015 | 09:32
De ChristenUnie kiest in haar tegenbegroting voor 2016 voor ‘waardevol leven’. In de tegenbegroting, het alternatief van de ChristenUnie voor de begroting van het kabinet, investeert de partij extra in gezinnen met kinderen, mantelzorgers, chronisch zieken en gehandicapten en de opvang van vluchtelingen. Volgens de ChristenUnie zijn dit de vergeten groepen waar het kabinet weinig tot niets voor doet. De ChristenUnie wil bovendien de Groningse gaskraan verder dicht en meer aandacht voor duurzaamheid. Daarnaast plust de ChristenUnie het veiligheidsbudget voor defensie, politie en het OM verder op. Daarmee onderstreept de partij wat ze belangrijk vindt.
17-09-2015 | 22:50
Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een motie van de ChristenUnie, mede ingediend door de PvdA, om structureel meer geld beschikbaar te stellen voor de opvang van vluchtelingen, zowel in Nederland als in de crisisregio’s zelf. Het extra geld mag, zo stelt de motie van fractievoorzitter Arie Slob, niet uit de budgetten voor ontwikkelingshulp worden gehaald.
17-09-2015 | 14:57
“Ik vertel u misschien niets nieuws, maar ik ben een fanatieke hardloper. Niet iedereen begrijpt dat, maar ik geniet ervan om tussen Scheveningen en Kijkduin door de duinen achter de konijnen aan te rennen. Of langs de uiterwaarden van de IJssel in mijn woonplaats Zwolle.” Lees hier de bijdrage van Arie Slob aan de Algemene Politieke Beschouwingen van 2015.
17-09-2015 | 10:04
In een alternatieve begroting die de ChristenUnie een dag na de begroting van het kabinet presenteerde, wordt meer geld vrijgemaakt voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. Volgens ChristenUnie-Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber is het kabinet deze groepen vergeten bij het opstellen van de begroting voor 2016. “Na jaren van bezuinigingen moeten ook zij ervan profiteren dat het nu beter gaat met Nederland. In onze tegenbegroting merken ook ouderen, zieken en gehandicapten dat in hun portemonnee en is er extra geld voor verbeteringen in de zorg.”
16-09-2015 | 21:12
Een dag nadat het kabinet in haar begroting het plan presenteerde om de belasting voor vervuilende kolencentrales af te schaffen, pleit de ChristenUnie in haar alternatieve begroting juist voor het ophogen van de kolenbelasting. Met het geld dat dit opbrengt, wil de ChristenUnie energiecoöperaties ondersteunen en particulieren die hun huis isoleren belonen met een belastingvoordeel.
16-09-2015 | 17:53
Gisteren was het weer de Derde Dinsdag in September: Prinsjesdag. Natuurlijk waren ook de Kamerleden van de ChristenUnie aanwezig. Bekijk hier enkele foto’s van hun dag.
16-09-2015 | 13:52
Slob: “De begroting van dit kabinet oogt op het eerste oog heel feestelijk, maar bij het goed lezen ervan blijkt dat het kabinet te weinig oog heeft voor de noden van deze tijd. Hoewel lastenverlichting belangrijk is om werk meer kans te geven en de koopkracht te herstellen, vraagt regeren in deze tijd om meer dan dat.”
16-09-2015 | 11:16
ChristenUnie-leider Arie Slob denkt in de begroting van het kabinet geld vrij te kunnen maken voor het openhouden van verschillende rechtbanken in Nederland. De rechtbanken van Almelo, Assen, Lelystad, Zutphen, Dordrecht, Alkmaar en Maastricht hoeven dan niet worden uitgekleed.
15-09-2015 | 17:02
De ChristenUnie wil de gaskraan in Groningen verder dichtdraaien dan het kabinet nu van plan is en presenteert daartoe een voorstel in haar tegenbegroting. Het kabinet gaat in de begroting uit van de winning van 33 miljard m3 gas in 2016. De ChristenUnie wil de gaskraan verder dichtdraaien en doet in haar tegenbegroting een voorstel voor 27 miljard m3.
11-09-2015 | 16:56
Dinsdag is het Prinsjesdag. En in aanloop daar naartoe werd donderdag de Prinsjesprijs uitgereikt. Eerste Kamerlid Roel Kuiper, fractieleider van de Senaatsfractie van de ChristenUnie, won dit jaar de prijs. De Prinsjesprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een politicus die van bijzondere betekenis is voor de parlementaire democratie van ons land.
3-09-2015 | 16:56
De wereld staat in brand. Vluchtelingen, uitgehongerde kinderen, oorlog en geweld. De beelden dringen zich aan ons op. En dan debatteren we vandaag over de Dikke Ik uitspraken van de premier. Heeft dat wel zin? Mijn overtuiging is van wel, voorzitter. Juist dit debat gaat over de grote morele vraagstukken van onze tijd. Ik zie in de speech van de premier en in dit debat een opening. Een opening om aan het begin van het nieuwe politieke seizoen de oorverdovende stilte te verbreken in de politiek als het gaat over normen en waarden. Het zou hier veel vaker moeten gaan over onze diepste uitgangspunten. Over de waarden die we belangrijk vinden. En over wat die betekenen voor de grote vraagstukken van onze tijd, zoals de vluchtelingenproblematiek. Anders wordt politiek een opgesmukte vorm van boekhouden.
2-09-2015 | 14:38
De Middellandse Zee is op dit moment het toneel van een vluchtelingendrama. Er worden tientallen doden gevonden in vrachtwagens. En tegelijk proberen duizenden mensen via de westelijke Balkan hun weg te vinden richting Centraal-Europa. Het is een humanitaire ramp met mensenrechtenschendingen en uitbuiting waarvan het einde nog niet in zicht is. De ChristenUnie vindt daarom dat de Europese Unie met grote spoed bijeen moet komen om duidelijke afspraken te maken en stappen te zetten om de onderliggende problemen op te lossen.
2-09-2015 | 14:30
De ChristenUnie wil dat het kabinet zich opnieuw bezint op de voorgenomen bezuinigingen op de bijdrage aan ontwikkelingsprojecten. Aanleiding is een onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd, waaruit blijkt dat Nederlandse ontwikkelingsorganisaties uitstekend werk leveren. Ze werken effectief en efficiënt en besteden het geld dat ze van de regering krijgen uitstekend, schrijft de Volkskrant. Tweede Kamerlid Joël Voordewind vraagt vandaag een debat aan met minister Ploumen.
1-09-2015 | 11:04
In Italië was het soms net of ik ook even vakantie had van onze secularisatie. Lopend en rijdend door dat prachtige, glooiende landschap had ik bijna altijd wel ergens zicht op de Gekruisigde of zijn moeder. Zondags stromen de dorpskerkjes daar ook nog eens vol met een redelijke dwarsdoorsnede van de bevolking. Komend uit een land waarin kerk en wereld van elkaar zijn vervreemd, is het aangenaam om te zien hoe makkelijk de oversteek van terras naar kerk en van kerk naar café wordt gemaakt.
31-08-2015 | 19:01
De ChristenUnie geeft geen steun aan een derde steunpakket voor Griekenland en de daarbij behorende maatregelen. Arie Slob liet in het debat hierover vandaag weten dat ‘met ons valt te praten over oplossingen waar de Grieken echt wat aan hebben’. De ChristenUnie pleit voor kwijtschelding van een deel van de schulden, hulp aan de Grieken via Europese fondsen, in combinatie met uittreding uit de eurozone.
24-08-2015 | 13:00
De Thematische Partij Commissie – Defensie (TPC-Defensie) van de ChristenUnie bestaat inmiddels twee jaar. Wij hebben bijgedragen aan visie-vorming op het gebied van Defensie en steunen daarbij op een netwerk van defensie deskundigen.
14-08-2015 | 13:36
Het was een goede week voor pooiers en mensenhandelaren. Aan de inspanningen van actrices als Meryl Streep, Kate Winslet, Emma Thompson en Lena Dunham, de Amerikaanse oud-president Carter en tal van feministische organisaties heeft dat niet gelegen. Allemaal probeerden ze Amnesty op andere gedachten te brengen. Toch nam de internationale mensenrechtenorganisatie deze week een desastreuze afslag in het debat over prostitutie. De organisatie strijdt voortaan voor legalisering van prostitutie. Ze denkt daarmee prosti­tuees te helpen, maar dient daarmee ondertussen vooral ook de belangen van mensenrechtenschenders.
14-08-2015 | 12:44
ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers: ,,Zanger
12-08-2015 | 15:45
De nieuwste cijfers over de Nederlandse economie zijn een mooie opsteker. Nu is het zaak dat ook iedereen de vruchten kan plukken van de economisch opgaande lijn. Fractievoorzitter Arie Slob: ,,Het is goed om te zien dat het economisch herstel echt door zet en dat de onvermijdelijke verlaging van de gasproductie relatief weinig invloed heeft op het herstel.
10-08-2015 | 17:26
Joël Voordewind (50) voert namens de ChristenUnie het woord over asielbeleid, ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse zaken. Naast zijn Kamerwerk voert hij graag actie en maakt hij geregeld reizen naar probleemgebieden. ‘Ik lever ministers nuttige informatie voor hun beleid aan.’
21-07-2015 | 11:30
Apologeten van meer Europa gedragen zich als gelovigen van het irritante soort. Wat er ook gebeurt, alles is een bevestiging van hun geloofsovertuiging dat we naar een Verenigde Staten van Europa toe moeten. Omdat dat goed is. Berekeningen die laten zien dat de EU ons geld oplevert, zijn uiteraard een warme aanmoediging voor nog meer Europa. En wel snel.
16-07-2015 | 14:36
Het Griekse parlement heeft vannacht ingestemd met een bezuinigings- en hervormingspakket, wat het helemaal niet wil. Sterker nog: waar degene die het namens de Grieken heeft getekend – premies Tsipras – niet in gelooft.
15-07-2015 | 19:48
In november 2014 nam de Tweede Kamer een voorstel van Joël Voordewind (ChristenUnie) aan om € 1 miljoen vrij te maken voor verzoeningsprojecten in Israël. Momenteel reist Voordewind zelf door Israël om projecten te bezoeken waarin wordt gewerkt aan verzoening tussen Israëliërs en Palestijnen. In zijn derde en laatste blog reageert hij op de atoomdeal die gisteren is gesloten met Iran.
15-07-2015 | 12:36
In november 2014 nam de Tweede Kamer een voorstel van Joël Voordewind (ChristenUnie) aan om 1 miljoen euro vrij te maken voor verzoeningsprojecten in Israël. Deze week reist het Kamerlid door Israël om projecten te bezoeken waarin wordt gewerkt aan verzoening tussen Israëliërs en Palestijnen. In een aantal portretten beschrijft hij de mensen achter die projecten. Vandaag: Khader (37), manager van de christelijke organisatie Seeds of Hope in de Palestijnse stad Jericho.
13-07-2015 | 11:35
‘De overeenkomt die nu gesloten is rondom Griekenland, biedt geen duurzame oplossing’ aldus Carola Schouten (ChristenUnie). Het is gebaseerd op wantrouwen, trekt een zware wissel op de Griekse bevolking en de democratische verhoudingen in Europa en het biedt geen zekerheid of het land uiteindeljk binnen de eurozone kan blijven.
13-07-2015 | 09:05
Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) roept minister Koenders (Buitenlandse Zaken) op om deze week tijdens zijn reis naar Israël ook verzoeningsprojecten tussen Israëliërs en Palestijnen te bezoeken. De Tweede Kamer nam in november een voorstel van Voordewind aan om €1 miljoen vrij te maken voor verzoeningsprojecten. “Voor Koenders is dit een uitgelezen kans om te bekijken hoe met dat geld kan worden gewerkt aan verzoening tussen de bevolkingsgroepen.” Voordewind reisde de afgelopen week zelf door Israël om de verzoeningsprojecten te bezoeken.
11-07-2015 | 19:57
Zaterdag 13 juni j.l heeft het eerste partijcongres van de ChristenUnie (individuele leden mochten nu ook meestemmen) de nieuwe grondslag en preambule (samenvattende inleiding op het kernprogramma) met overgrote meerderheid aangenomen.
11-07-2015 | 19:56
ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber is de meest effectieve parlementariër van het afgelopen jaar. Dat concludeert Vrij Nederland in haar jaarlijkse onderzoek naar de beste Tweede Kamerleden. Dik-Faber scoort een 10. Carola Schouten, eveneens Kamerlid voor de ChristenUnie, staat met een 9,7 op de derde plek.
11-07-2015 | 19:54
In november 2014 nam de Tweede Kamer een voorstel van Joël Voordewind (ChristenUnie) aan om € 1 miljoen vrij te maken voor verzoeningsprojecten in Israël. Deze week reist Voordewind zelf door Israël om projecten te bezoeken waarin wordt gewerkt aan verzoening tussen Israëliërs en Palestijnen. In een aantal portretten beschrijft hij de mensen achter die projecten: wie zijn ze, wat zijn hun drijfveren en waar lopen ze tegenaan? Vandaag: Suleyman (43) van Combatants for Peace.
11-07-2015 | 19:54
In november 2014 nam de Tweede Kamer een voorstel van Joël Voordewind (ChristenUnie) aan om € 1 miljoen vrij te maken voor verzoeningsprojecten in Israël. Deze week reist Voordewind zelf door Israël om projecten te bezoeken waarin wordt gewerkt aan verzoening tussen Israëliërs en Palestijnen. In een aantal portretten beschrijft hij de mensen achter die projecten: wie zijn ze, wat zijn hun drijfveren en waar lopen ze tegenaan. Vandaag: Fadi, vader van een meisje dat les krijgt op de Hands in Hands School in Jeruzalem.
6-07-2015 | 12:50
Vanavond heeft een ruime Kamermeerderheid de ChristenUnie/SGP motie gesteund waarin de regering wordt opgeroepen een beleidswijziging aan te passen. Door dit beleid, dat per 1 januari 2016 ingaat, zullen AOW’ers gekort worden wanneer ze gaan wonen in bepaalde gebieden waarvan de status nog niet definitief beslecht is zoals de Golan en Oost-Jeruzalem. Onder deze groep bevinden zich juist ook mensen die de holocaust en/of de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd. De zojuist aangenomen motie maakt voor deze mensen een uitzondering.
6-07-2015 | 12:01
Fractievoorzitter Arie Slob: ,,Het Griekse nee plaatst de EU voor de grootste uitdaging sinds de val van de Muur. Het komt nu aan op wijsheid en het zetten van concrete stappen. Een gecontroleerde uittreding in combinatie met schuldsanering en economische herstructurering is voor de langere termijn het meest duurzaam.”
2-07-2015 | 23:16
De ChristenUnie heeft met een Kamermeerderheid aan partijen een motie ingediend waarin het kabinet wordt gehouden aan haar eigen belofte dat de nullijn gaat verdwijnen en de inkomens van leraren, politieagenten, militairen en anders overheidspersoneel weer gaan meestijgen met de loonontwikkeling in de markt. Voor 1 september wil de Kamer geïnformeerd worden over de voortgang.
1-07-2015 | 21:20
De afhandeling van schade als gevolg van gaswinning in Groningen moet onder regie van de Nationaal Coördinator Groningen komen en onafhankelijk worden van de NAM. De Nationaal Coördinator moet bovendien het recht krijgen om knopen door te hakken bij de afhandeling van schade die veroorzaakt is door gaswinning. Dat zegt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. Op die manier wil Dik-Faber een onafhankelijke schadeafwikkeling afdwingen, zonder bemoeienis van de NAM. Verschillende partijen steunen het voorstel van het ChristenUnie-Kamerlid.
24-06-2015 | 13:58
Carla Dik-Faber wil van staatssecretaris Van Rijn weten hoe hij een impuls gaat geven aan vrijwilligersnetwerken die ouderen een luisterend oor bieden als zij verder nergens naar toe kunnen. Volgens het ChristenUnie-Kamerlid is het belangrijk dat ouderen een plek hebben waar zij terecht kunnen met zingevingsvragen.
20-06-2015 | 15:48
Verschillende oppositiepartijen zijn zeer kritisch over de opbrengsten van het leenstelsel die bij de invoering door minister Bussemaker zijn beloofd. Op initiatief van ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten stellen ChristenUnie, SP, CDA en SGP vragen aan de minister over de opbrengsten voor het hoger onderwijs, die veel lager lijken te zijn dan eerder toegezegd.
19-06-2015 | 13:24
Afgelopen zaterdag kwamen honderden mensen bij elkaar in Zwolle voor het eerste partijcongres van de ChristenUnie ‘nieuwe stijl’. Bekijk hier de foto’s en video’s van die bijzondere en feestelijke dag.
18-06-2015 | 18:25
De ChristenUnie wil dat minister Asscher gaat onderzoeken of het vaderschapsverlof uitgebreid kan worden naar tien dagen. Uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers blijkt dat Nederland enorm achterloopt in vergelijking met andere Europese landen.
16-06-2015 | 16:36
De petitie ‘Anders, niet minder’ heeft bijna 42.000 ondertekenaars. Een actie om de politiek te laten weten dat kinderen met Down ‘gewoon’ moeten blijven in Nederland! Vandaag is de petitie dan ook aangeboden in de Tweede Kamer. Bekijk hier enkele foto’s.
16-06-2015 | 13:47
Op het eerste ChristenUnie-congres met stemrecht voor individuele leden sprak fractievoorzitter Arie Slob behalve over de grondslag die de partij kort daarvoor wijzigde, ook over waardevol leven en waardevol sámenleven met ruimte voor iedereen: “Als de Dikke-Ik-discussie de minister-president ernst is, verwachten wij een concrete vertaling met een sterke nadruk op het omzien naar elkaar.” Lees hier de hele speech van Arie Slob.
16-06-2015 | 11:35
Kuyper was een betweter, een drammer. Een dominee die eigenmachtig de kerk scheurde en daarbij zei in Gods naam te handelen. Een machtspoliticus, die vrome woorden voor zijn politieke karretje spande. Zijn principieel gefundeerde ‘antithese’ kwam hem bijvoorbeeld wel heel goed uit toen hij begin twintigste eeuw zijn confessionele kabinet vormde. En ondertussen deinsde hij er als minister-president niet voor terug om in zijn krant De Standaard onder pseudoniem zijn eigen ministers te bekritiseren.
16-06-2015 | 09:34
Voortaan kunnen organisaties die werken aan godsdienstvrijheid in alle landen steun krijgen van Nederland. Dat heeft minister Koenders toegezegd in reactie op een motie van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Op dit moment ondersteunt Nederland alleen projecten voor godsdienstvrijheid in negen geselecteerde landen.
10-06-2015 | 18:44
Op verzoek van de ChristenUnie deelt Nederland voedsel- en hygiënepakketten uit aan dorpen rond de rampplek van vlucht MH17. Dat zei minister Lilianne Ploumen vandaag in de Tweede Kamer. Kamerlid Joël Voordewind suggereerde de hulp aan deze dorpen in april, als dank voor de steun die inwoners gaven bij het bergingswerk.
10-06-2015 | 10:34
De economisch opgaande lijn die vandaag blijkt uit de nieuwste cijfers van het CPB, biedt volgens de ChristenUnie de kans om nu werk te maken van onder meer de belastinghervorming en energietransitie. Arie Slob: “De groei zet door en de werkloosheid daalt. Dat is goed nieuws voor gezinnen en bedrijven die het in de afgelopen jaren zwaar gehad hebben. Nu moet het kabinet doorpakken. Werkgelegenheid is en blijft voor ons prioriteit.”
10-06-2015 | 10:27
De ChristenUnie wil dat de problemen met het trekkingsrecht voor het persoonsgebonden budget zo snel en goed mogelijk worden opgelost. In dat belang wil de ChristenUnie staatssecretaris Van Rijn de kans geven deze moeilijke opdracht uit te voeren. Daarom steunde de Tweede Kamerfractie een motie van wantrouwen uiteindelijk niet. Kamerlid Carla Dik-Faber zag vandaag een andere houding van Van Rijn.
9-06-2015 | 17:27
Bootvluchtelingen die binnenkomen aan de zuidgrenzen van de EU, moeten zich ter plaatse kunnen melden bij een centrum voor centrale aanmelding van verschillende EU-landen. De ChristenUnie wil dat het kabinet onderzoekt of een dergelijk centrum voor centrale aanmelding opgezet kan worden, waar ambtenaren van verschillende EU-lidstaten al snel een eerste screening van bootvluchtelingen kunnen doen. Het is één van de suggesties die Kamerlid Joël Voordewind doet naar aanleiding van zijn reis naar Lampedusa.
8-06-2015 | 22:09
Zondag 7 juni 2015 is Robert Heij in de jonge leeftijd van 27 jaar overleden. Robert was voorzitter van de ChristenUnie-jongerenorganisatie PerspectieF van 2010 tot 2012. Zijn overlijden raakt de ChristenUnie diep. Na een moedig gedragen ziekbed van ruim een jaar is Robert gestorven in het geloof dat hij mocht Thuiskomen bij zijn Hemelse Vader. Hieronder de reactie van partijvoorzitter Piet Adema, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer Arie Slob en huidig PerspectieF-voorzitter Erik-Jan Hakvoort.
5-06-2015 | 17:49
Carla Dik-Faber (ChristenUnie) vindt het opstappen van NS-topman Huges onvermijdelijk. “Het schokt me dat een topman van zo’n grote staatsonderneming deze misstap heeft begaan.” Volgens het Kamerlid kan staatssecretaris Mansveld niet langer wegkijken en moet ze in actie komen.
4-06-2015 | 18:22
Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden en Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) gaan op maandag 8 juni het gesprek aan over gezonde voeding en het gevaar van sluipsuikers – suiker in producten waarvan de consument het niet weet. In het kader van de Collegetour bezoeken zij hiervoor de Wageningen Universiteit.
4-06-2015 | 18:15
Minister Ploumen heeft in antwoord op Kamervragen van de ChristenUnie en de PvdA toegezegd om het uitbannen van kinderarbeid aan de orde te stellen tijdens de handelsmissie naar India dit weekend. Namens de ChristenUnie stelde Joël Voordewind de Kamervragen over slavernij en kinderarbeid in Indiase steengroeves.
4-06-2015 | 15:53
De Kamer debatteert opnieuw over de problemen die er zijn bij de uitbetalingen van het Persoons Gebonden Budget (pgb). De ChristenUnie is kritisch over de niet adequate wijze waarop deze problemen worden opgelost. De impact van deze problemen zijn groot voor mensen die het geld mislopen. Hieronder leest u de bijdrage van ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber.
4-06-2015 | 15:40
De ChristenUnie vindt het onacceptabel dat er wachtlijsten zijn bij de gespecialiseerde opvanghuizen voor slachtoffers van loverboys. Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers heeft hierover vragen gesteld aan het kabinet: ,,Het gaat om kwetsbare jonge vrouwen die acuut en goede hulp nodig hebben als ze uit handen van hun loverboy hebben weten te komen. Als je dan moet wachten op een geschikte opvangplek ligt een terugval in de gedwongen prostitutie op de loer. Dat mogen we niet accepteren. De staatssecretaris moet met samen met de gemeenten met een passende oplossing komen.”
3-06-2015 | 13:47
Tijdens het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer heeft ChristenUnie-leider Arie Slob een motie ingediend om het kabinet ertoe te bewegen de impasse rond de cao-onderhandelingen met rijksambtenaren zo snel mogelijk te doorbreken. Volgens Slob verdienen ambtenaren, leraren, politieagenten, militairen en overig overheidspersoneel na soms een al jaren geldende nullijn nu zo snel mogelijk een fatsoenlijke CAO. De motie werd mede ingediend door coalitiepartij PvdA.
3-06-2015 | 13:46
Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, vindt het goed dat NS het boetekleed heeft aangetrokken rond de aanbesteding van het regionaal openbaar vervoer in Limburg. Dik-Faber wil dat de staatssecretaris stappen onderneemt om ervoor te zorgen dat NS-concurrenten op het spoor en indirect ook reizigers niet te lijden hebben onder de monopoliepositie die NS heeft als eigenaar van treinen en stations.
22-05-2015 | 15:58
De ChristenUnie vindt het onverstandig van het kabinet om ABN Amro nu op de beurs te brengen. Kamerlid Carola Schouten: ,,Twee maanden geleden was er volgens minister Dijsselbloem te weinig rust en vertrouwen en nu zou alles opgelost zijn. Dat vind ik niet geloofwaardig. Het leidende principe moet niet een zo snel mogelijke beursgang zijn, maar wat het meest in het belang van de spaarders, MKB’ers en de werknemers is. De noodzaak om de bank nu naar de beurs te brengen ontbreekt. Wat we wel weten is dat we er miljarden op zullen verliezen.”
22-05-2015 | 12:36
Tweede Kamerlid Joël Voordewind wil met een motie voorkomen dat alleenstaande AOW’ers gekort worden omdat ze verhuisd zijn naar gebieden als de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Golan. Sinds 1 januari krijgen zij een flink lager AOW-bedrag door de inwerkingtreding van een nieuwe richtlijn.
20-05-2015 | 14:24
Veel scholen kampen met een lage internetsnelheid waardoor hun mogelijkheden met digitale leermiddelen beperkt zijn. Tweede Kamerlid Joel Voordewind: ,,Scholen werken met digiborden, tablets en laptops en zijn daarin mede afhankelijk van snel internet. Ik hoor dat scholen in gebieden waar geen glasvezel is neergelegd door de lage internetsnelheid maar beperkt gebruik kunnen maken van deze digitale leermiddelen. Dat moeten we toch goed kunnen regelen anno 2015?” Samen met SGP-collega Bisschop heeft Voordewind vragen gesteld.
8-05-2015 | 12:23
Eerder deze week is ChristenUnie Tweede Kamerlid Joël Voordewind afgereisd naar het Italiaanse eiland Lampedusa, slechts 113 kilometer verwijderd van Tunesië. Hier komen soms honderden bootvluchtelingen per week aan. Hij is daar om te spreken met vluchtelingen en met vertegenwoordigers van de VN, hulporganisaties en kerken. Bekijk hier een korte video met een update van zijn reis.
5-05-2015 | 09:59
Ik heb dit weekend aan de rand van het bed van een stervende vriendin gezeten. Haar hand vastgepakt, wetend dat je die weer los moet laten. Ze vertelde dat het moeten loslaten van haar man, kinderen, geliefden haar zwaar valt. En wat kun je dan zeggen? Niet zo veel. Wat op zo’n moment overblijft, is wat er werkelijk toe doet. We lazen een paar verzen uit psalm 73: ‘… u houdt mij aan de hand … al vergaat mijn lichaam … al wat ik heb is God, nu en altijd.’
ChristenUnie

Kijk terug: Gert-Jan Segers bij Radio 1: radio1.nl/item/328838

ChristenUnie

ChristenUnie-leider Segers wil 'hoopvolle realist' zijn - nu.nl/politiek/41694…

ChristenUnie

Vandaag kunt u ook in de Gooische Meren stemmen op de ChristenUnie. Succes @ElmerBenjaminCU, @RoelKamphuis e.a.! twitter.com/ElmerBenjaminC…

ChristenUnie

ChristenUnie: kabinet maakt het onmogelijk om in te stemmen met Belastingplan - christenunie.nl/k/nl/n33079/n… pic.twitter.com/xGZO5Ajn7W

ChristenUnie

Bloemen en taart, @gertjansegers is nu gekozen als fractievoorzitter pic.twitter.com/Ui8ak4XNAI

ChristenUnie

De laatste fractievergadering met @arieslob als fractievoorzitter gaat beginnen. pic.twitter.com/WECNV8CHVT